Bahana kad kredit di waktu muda

Hey salam guys,

Macam biasa artikel selalu mention bahana guna kad kredit di waktu muda.
Tapi aku?? Aku tak..
Aku rasa bahagianya guna  kad kredit di waktu muda..ahaha..

First time aku rasa happy dan berbaloi sangat2 pakai kad kredit.
Aku memang apply kad kredit ni pada awalnya supaya ada la record ccris & ctos tu kan..
So nak beli rumah nanti ada la record tu..
So memang aku just guna untuk isi minyak je kad kredit ni dan sikit2 benda lain bila terpaksa..


Yang bestnya pakai kad kredit ni kalau isi minyak... tak payah dah nak beratur kat kaunter tu.
Lagi2 time peak hour. Beratur kemain lama lagi. Nak isinya lima hinggit jek..
Pakai kad kredit mudah. Swipe je terus boleh isi. Jimat masa beb...




Pakai kad kredit ni kalau ada disiplin, takde problem. Lagi banyak benefit ada la. Swipe je masa nak pakai. Lepas tu make sure tiap minggu bayar amount due. Jangan sampai bayar lambat. Kalau maintain bayar awal ni dapat cash rebate lagi.... Takde la banyak pun dalam rm1-rm5 la... but...Not bad la kan.. Spend2 pun dapat duit..

Tapi kan.. Tapi kan.. First time beb tadi aku check statement aku, fuhh dapat cash rebate rm200 weh.. Gila ahhh.. Awal2 tu aku pun tak caya dan cari la sebab kenapa aku boleh dapat cash rebate banyak ni. Aku try ingat2 balik aku ada beli barang2 yang offer cash rebate ke...

Cari punya cari still tak jumpa gak sebab apa. So aku google la cam biasa. Then jumpa la ada site kat situ mention promo untuk kad kredit kad baru maybank akan dapat cash rebate RM 200 bila spend RM 300 dalam masa 30 hari. Mak aihh spend rm300 dpt RM 200??? .. Gila untung camni. Haha... So memang valid weh duit tu. Rezeki beb...

So conclusion dia, jadi la orang yang berdisiplin. Haa tu je la guys. Ringkas, padat dan menarik kan entri aku kali ni?? haha...Aku pun tengah cari mood lagi ni. Takde benda nak post kat sini. So, ni je la ceritanya yang aku pun tak pasti mampu bantu korang dari segi apa entah...Papepun selamat hari raya yang dah lepas guys haha..




10 ulasan:

  1. tetiba terasa macam nak apply jugak..hahaha
    tapi bukan sekaranglah...macam tak kukuh je apply sekarang. ^_^!

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku pun tak kukuh jugak ni. Tapi kalau kau tak yakin baik tak payah la. Bukan senang nak jadi berdisiplin mcm aku ni. haha..

      Anyway semua benda kalau kita pandai guna ada la benefit dia. Kalau salah guna tu yg jadi bukan2...

      Padam
    2. aku nampak frasa isi bakul angkat sendiri di sini.

      Padam
  2. Salam Bro Ley.

    selalunya kalo psl kad kredit, mmg yg negative je aku dgr. tp kalini hang share psl benefit. spend duit, blh dpt duit lagi tu. perghhhh heaven nya!

    aku pon tgh cari mood.
    kelaut dalam dah peginye T__T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam ya ana na...

      Sekali skala cite side yg baik pulak...Memang heaven weh.. Aku kira mcm 33kali isi minyak motor free weh haha..

      Tula kan mood ni skrg dah malu2 dgn aku lak..
      Mana entah pergi tak nak balik22..hmmm..

      Padam
  3. setakat ni aku tak berminat nak guna kad kredit sbb belum memerlukan. plus, takut aku tak berdisiplin nnt. hahaha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku pun sebelum ni fikir benda yang sama. Buat apa nak ada kad kredit, buat apa nak tambah hutang... Tapi tula belum guna belum tahu apa benefit dia. Dah guna rasa berbaloi pulak apply hari tu.

      Lepas guna terus bayar balik online je. Senang je weh..Cmon la takkan benda mudah camni kau takleh buat..haha..

      Padam
  4. Zaman muda Mrs. A ada tiga kad kredit. Tapi memula je baik punya disiplin dah tiga ke empat tahun disiplin dah ke laut.

    Mujurlah sedar sebelum menjadi menjadi barah semua kad kredit Mrs. A tamatkan gunting je buang dalam tong sampah.

    Sekarang ini guna jer.. debit kad kalau takde duit dok ontok-ontok ngeh! ngeh! ngeh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perggh.. byk tu sampai 3. Susah la nak disiplin kalau smpai ada tiga...

      Nasib skrg dah ada debit card kan...Elok la tu pakai debit je. Kalau pakai kad kredit jadi makin problem pun tak bagus gak..

      Takde duit apa susah. En suami kan ada huhuh...

      Padam
  5. cam x kena je tajuk pos ni..

    kena wat tajuk faedah menggunakan kad kredit.. hehehehehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...